A közös költség tartalma

Többször felmerül a kérdés, hogy mit tartalmaz a közös költség. Ime a válasz.

A közös költséget a közös fenntartású épületekben, társasházakban kell megfizetni az épületben lakóknak, lakásonkénti elszámolás szerint.

A közös költséget általában alapterület alapján határozza meg a ház közgyűlése.

A költség tartalmazza az ingatlan biztosításának költségeit, amennyiben az épületen belül (víz,-villany,-gáz-vezeték, stb. használata során hiba történik, ezek javítási, felújítási költségeit), az épület közös helyiségeinek fenntartási és felújítási költségeit.

Fenntartási költségek:

  • Lépcsőházak, folyosók, takarítószer tárolók, szeméttárolók takarításának költségei.
  • A közös használatú helyiségek víz, villany és fűtésének költségei.
  • Liftek folyamatos működtetésének (rendszeres ellenőrzés, karbantartás) költségei.
  • Szemétszállítás költségei.
  • Az épület körüli járdák és zöldterületek takarításának, fenntartásának költségei.
  • Zárt udvaros társasházak esetében a parkosított udvar kertészeti költségei (fűnyírás, locsolás, növények ültetése, metszése, stb.).

Felújítási költségek:

  • Az épület közös helyiségeinek rendszeres festése, mázolása, külső homlokzat felújítása, tetőfelújítás és egyéb fontos munkálatok elvégzése, amelyekre bizonyos időszakonként szükség van.
  • Panelprogram során felújított épületeknél sok esetben a közös költségbe számítják be a Panelprogramos pályázat saját forrásának költségét lakásonként, illetve az ehhez szükséges hitel összegének lakásokra lebontott költségét.

Az alagútzsalus, illetve ház-központi fűtéssel működő társasházak esetén a közös költséghez még hozzászámítják a fűtés költségét lakás alapterület, vagy légköbméter alapján.

A közös költséget megemelheti – kisebb társasházak esetén – a liftek fenntartásának és felújításának költsége.

Javaslat: A régebbi építésű (1950-60-as években épült) társasházak esetén, de minden ingatlan esetén fontos szempont a közös költség optimális összegének kiszámítása és lakásonkénti rendszeres befizetések biztosítása annak érdekében, hogy megfelelő összeg álljon mindig rendelkezésre a felmerülő fenntartási és felújítási költségek biztosítására.