Így kerülheti el, hogy átverjék, ha albérletet keres

Így kerülheti el, hogy átverjék, ha albérletet keres

Hónapról hónapra fiatalok és családok százai keresnek albérletet Debrecenben. Sokan azonban nem számolnak azzal, hogy csalók áldozatai lehetnek, és nincsenek tisztában azzal sem, mire is kell figyelni a bérleti szerződés megkötésekor.

Hol érdemes albérletet keresni?

Akár a közösségi médián keresztül különböző Facebook csoportokban vagy ingatlanközvetítő segítségével is lehet keresni. A csoportok elég jól kiszűrik a csalókat, de tapasztalatokat is meg lehet ott osztani, melyeket érdemes elolvasni. Olyan hirdetésekkel, ahol nincs kép, nem szabad foglalkozni.

Az is gyanakvásra adhat okot, ha túl szép a lakás a leírás és a képek alapján. Miért? Az ingatlanközvetítő irodák az albérletet keresők igényei alapján kutatják fel azokat a lakásokat, amelyeket érdemes lehet megnézi, ezekből biztosan kiválasztható a legmegfelelőbb. Nekik általában hatalmas adatbázisuk van, átlátják az egész ingatlanpiacot, így rengeteg időt és pénzt is meg tudnak spórolni az ügyfeleknek, akiket mentesítenek a keresés alól. Ehhez természetesen ismerniük kell a pontos igényeket is.

 

Mit érdemes figyelembe venni a kereséskor?

A legfontosabb szempont, mennyi pénzt szán valaki a bérlésre havonta. Figyelembe kell venni a lakás fekvését is, milyen távolságra van az iskolától, munkahelytől, mennyi időt kell majd utazással tölteni. Az egyetemisták esetében nem elhanyagolható szempont a környék sem, főleg, ha esti órákban kell hazamenni, különösen fontos, mennyire biztonságos az adott városrész. Fontos szempont a lakás mérete, amelynek elsősorban télen, a fűtési szezonban van különösen nagy jelentősége.

Egy nagy légterű lakás felfűtése jelentősen megdobhatja a fűtésszámlát. Az is fontos, hogy gázkonvektoros vagy központi fűtéses a lakás. A konvektort ugyanis lehet szabályozni. Az is lényeges, hogy önálló családi ház, vagy társasházi lakás. Ha olyan lakásról beszélünk, amely körbe van véve más lakásokkal, a fűtésköltség jóval kisebb lehet, hiszen nem a hideg falak veszik körbe. Ha többen költöznek egy lakásba, akkor a szobaszám is lényeges. Főleg diákok esetében fontos, hogy mindenkinek legyen privát szférája, ahová el tud vonulni tanulni vagy pihenni.

Mire kell ügyelni az albérlet birtokbavételekor?

Ha megvan a megfelelő lakás, a bérlők is szimpatikusak a bérbeadónak, és fordítva is, akkor a következő lépés a szerződés megkötése. Mindenféleképpen legyen szerződés, amit a felek tanúk előtt aláírnak. Bármi történik, ezzel tudjuk védeni magunkat a későbbiekben. Érdemes belefoglalni a be-és kiköltözés feltételeit, a bérleti díj és a kaució összegét, a lakásban található bútorok, felszerelések állapotát, és hogy milyen költségeket kell fizetni onnantól.

Kerüljön bele az is, hogy csak a nem rendeltetésszerű károkért kelljen a bérlőnek felelnie. Még egy fontos dolog, az óraállások rögzítése. Ez is kerüljön bele a bérleti szerződésbe. Ezután tényleg nem marad más hátra, mint beköltözni és használni a lakást.