A magyarok kilenctizede saját ingatlanban lakik

A magyarok kilenctizede saját ingatlanban lakik

Tízből kilenc magyar saját tulajdonú ingatlanban lakik. A 35 országot tömörítő OECD országok között ezzel dobogós, harmadik helyezett hazánk.

A magyarok kicsit több mint negyede az önálló lakhatás megoldását jelölte meg céljaként az OTP Ingatlanpont megbízásából készült kutatásban. Közel hasonló arányban szerepelt az indokok között a más környékre költözés (25 százalék), és a nagyobb ingatlan választása (24 százalék). Messze lemaradva jön a generációk szétválása (12 százalék) és a befektetési célú vásárlás (8 százalék).

Ez utóbbi adat kicsit csalóka, valójában többen számítanak ma befektetési céllal vásárlónak, mint feltételeznénk. Az is befektetésnek minősül, ha valaki későbbi, élethelyzettől függő értékesítés céljából vásárol ingatlant. Lakást azzal a céllal is lehet venni, hogy a későbbiekben önerőt jelentsen, vagy azt értékesítve az ember megteremtheti a tisztes időskor feltételeit, esetleg gyermekének segíthet vele.

A magyaroknak csak 6 százaléka választja ki a megvásárolni kívánt ingatlant egy hónapon belül. A döntő többség (51 százalék) 2-6 hónapot szán a keresésre. További hatoduk ennél is tovább, de még egy éven belül meghozza a döntést. Létezik azonban emellett az emberek kb. tizedét felölelő csoport is, akik akár másfél-két évet töltenek az alapos kereséssel.